Monday, December 24, 2012

Si Abang Dient

Assalammualaikum

Dia like my post dekat FB ?? Can't believe it. Tapi alhamdulillah sebab ada respond yang +ve. Rindu dia sangat-sangat. Hanya disebabkan 1 hal habis semuanya hancur, LOST !!

Dulu kami memang sangat rapat, semua masalah kami kongsi bersama. Susah senang, suka duka memang kami share sama.

Aku bukannya apa, aku x mau la hubungan ang dibina 2 tiba-tiba hilang, lenyap macam 2 jak. Sedih yang amat genk !

Dia banyak guide aku pasal kehidupan dan the important thing is about RELIGION. Thanx a lot bro. I always pray that i will found some one like him. I like his religion. Allah please hear DOA =)

Cetanya macam nie,

Aku ibarat orang tengah di antara dia dan sidia. Dorang ada masalah tiba-tiba aku pula yang kena. Bukan jua dorang salahkan aku, tapi tiba-tiba aku x tau apa ceta dorang, aku kena REMOVE dekat FB, MSG x balas. Aku betul-betul binggung time 2 sebab aku x tau ceta sebenar.

Sampailah satu hari aku tau ceta 2 , e2 pun dekat 1 tahun lamanya. Ya Allah lamanya 2. . Macam dibuang g2 jak bha. Tapi x pa la kan. aku tau niat baik dia tapi janganlah sampai dengan aku pun lost contact. Bilang adik abang.urmmmm

Sekarang dua-dua ada family sendiri, yang si bunga baru jak jadi isteri orang yang si kumbang last year lagi kahwin.Aku happy untuk dorang dua. Jodoh pertemuan di tangan Allah.

Aku doakan dia bahagia hingga ke akhir hayat bersama family.

^__^

Saturday, December 22, 2012

Kehidupan

Assalammualaikum

Kehidupan ?? Apa itu kehidupan ? Untuk apa ??

Sekiranya kehidupan ini hanyalah untuk suka-suka dan main-main anda sebenarnya silap, kerana Allah berfirman 

'Maka apakah kamu mengira bahawa kami menciptakan kamu main-main (tanpa ada maksud) dan bahawa kamu tidak akan kembalikan kepada kami? '

Kewujudan kita disunia ini bukanlah untuk dipersia-siakan begitu sahaja. Setiap manusia mempunyai tanggungjawab dan amanah ang besar yang perlu dipikul. Tidak dinafikan kini ramai manusia yang itdak tahu matlamat penciptaanya sehingga terleka dan tertipu dengan keseronokan dunia sementara.

Ibadat yang paling asas dan merupakan tiang agama iaitu SOLAT diabaikan dengan mudah. Macam mana dengan matlamat-matlmat yang lain ?? x kan diabaikan begitu sahaja.

Sebagai manusia yang mempunyai tanggungjawab, manfaatkanlah kehidupan yang pendek dengan sebaik mungkin. hidup yang singkat ini janganlah diisi dengan perkara yang sia-sia serta yang dimurkai oleh ALLAH SWT ..

Renung-renungkan dan selamat beramal...

Tuesday, December 18, 2012

masa pun berlalu

Assalammualaikum

Ramai member aku yang sudah kahwin.Baru-baru nie pun yang yang kahwin. Untunglah bagi mereka-mereka yang selamat berjaya mendirikan rumahtangga. Saya doakan kamu bahagia hingga ke akhir hayat dan menjadi isteri dan suami yang bertanggungjawab dan dikurniakan anak yang soleh dan solehah. Amin

Tiba-tiba tergerak pula hati nie untuk kahwin.hahahahaha Kalaulah bolehkan ermm happy juga diri ku yang blurr ini..hihi

Macam-macam yang bermain dikepala otak aku untuk memikirkan tentang perbelanjaan untuk buat majlis pertunangan or kahwin.hihi Aku memang x suka fikir pasal kahwin tapi disebabkan sekarang nie musim cuti sekolah, conform banyak yang buat majlis perkahwinan kan kan kan ...??

Ekonomi aku cukup nanti barulah aku fikir pasal 2. I have many responsibility, because i'm the oldest sister. I think you guys understand what i mean =) 

Kalau mau kahwin, kena fikir masak-masak. Sebab 2 future life kita. Atur kamu baik-baik =)

Bagi mereka yang mampu kahwinlah, jangan sampai menimbulkan fitnah. Kehulu hilir dengan Boyfriend tanpa ikatan yang sah e2 salahh satu dosa. X buat apa-apa yang melampau batas tapi kalau orang nampak memang x manis. Think about it.

Bercinta selepas berkahwin memang best. Aku ?? ermmm aku pun ada boyfriend, jumpa pun jarang. Macam mana mau jumpa kalau dua-dua berlainan pulau .hoho Miss him much. 

But it's doesn't mean i forget ALLAH. ALLAH is always NO 1 in my heart.

  

Sunday, December 9, 2012

D'scandal

Assalammualaikum ....

Dia jak yang faham aku, TAPI aku tinggalkan dia
Dia tahu aku jenis yang mudah bosan dengan sesuatu perkara TAPI aku tinggalkan dia
Dia very2 understanding me TAPI aku tinggalkan dia

He's good guy, very kind
I missed him very much

Moral of the story :
Jangan mempersia-siakan seseorang yang benar-benar menghargai anda dan yang benar-benar menyayangi anda. Peluang hanya akan datang sekali. So, hargailah insan-insan seperti mereka. Apabila kita kehilangan barulah kita tercari-cari dan memerlukan.

Thursday, November 29, 2012

Road Relay

Alhamdulilah, akhirnya berjaya juga event kami..hihihi
Setealh berhempas pulas plan itu ini, akhirnya kejohanan BERJAYA dijalankan.
1st aku risau jua, sb aku S/U , aku takut sangat2 kalau2 keja x berjalan dengan lancar. Aku buat sebaik mungkin, dan akhirnya berjaya jua dengan bantuan kawan2..hihi

Kami buat kejohanan Road Relay, terbuka UPSI
Ramai student yang mau join, tapi di sebabkan sijil x cukup, terpaksa lah kami hadkan.
Kami bajet dalam 70 peserta jak, sekalinya yang join ..aduiii sampai x cukup bah sijil.hihihi
Macam hebatkan, tapi memang hebat pun..cehh

Kejohanan ni projek akhir kami untuk kursus Kepegawaian dan Pengelolaan Sukan

our Lecturer Dr.Guna Teven A/L Elumalai

I love my team ...

Persiapan sebelum kejohanan bermula

WELCOME =)


Peserta paling awal.hahaha
yang penting semangat !!

Pegawai Teknikal dan Pengurus kejohanan

My beloved friend =)

Member yang turut membantu =)


Pengarah program with dr.guna ...hihi
ntah apalah yg drg bincang tym nie ..

streaching la kamu dlu .hihi nt injured

Mael paling semangat =)

Peserta mulai membanjiri urusetia

2 dia , men peranan =)

Sedikit taklimat sebelum peserta di lepaskan

Check point kedua =)

Menanti kehadiran peserta,,,hihi



Hurayyy !!

Semua pun dapat sijil =)

Our team ..
Love u guys !!




Terima Kasih Allah

Assalammualaikum ..

Alhamdulillah , hari ini segala urusan telah dipermudahkan oleh Nya . Im very happy..hihihi

Malam nie Gymnastic competition, kalau x menang pun x pa la , yang penting kami sudah usaha =)

Semoga malam nie kami dapat buat yang terbaik ..=)

Sunday, November 25, 2012

Cuba Teka ^_^

Matamu redup bagai bayu juga awan biru di langit ku
Senyum mu seindah mentari
Selalu menerangi mimpi sepi

Cubalah cuba sayang teka siapa yang bertakhta dalam jiwa,
adakah kau rasa ?
Sayangku slalu ada waktu tuk menyangi mu menjaga mu..seluruh hidup ku ~


Sunday, November 18, 2012

Exam Zone !!!!

Beware all of my friend  !!

Kamu semua sudah study ka ?? 
Macam mana dengan preparation kamu ?
Aku nie masih 5% ...adoiii macam mana la nie

Harap sem nie dapat Pointer tinggi, 
But before i get the higher mark i must make effort to improve my educ.
But .. What im doing now ????

Banyak main untuk sem nie .. 

Mampukah AKU ???

Masih belum terlambat MIMIE .
Try your best 

Wish me Luck 

Monday, October 29, 2012

NBOS

Apa 2 NBOS ???

NBOS 2 National Blue Ocean Strategy 

NBOS nie merupakan inisiatif kerajaan bagi menerajui negara ke arah sebuah negara yang membangun, berpendapatan tinggi, harmoni dalam semua aspek.

NBOS nie di perkenalkan oleh PM kita sendiri YAB Dato' Seri Najib Bin Tun Abdul Razak pada November 2009

Apakah tujuan NBOS nie ???

  • Tindakan kerajaan utk meningkatkan sistem penyampaian kerajaan kepada rakyat dengan projek dan idea kreatif melalui kesepakatan antara perlbagai kementerian, jabatan @ agensi Persekutuan, Negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan dan swasta
  • Projek perlu dijalankan dengan segera, berimpak tinggi dan faedahnya dapat dirasai rakyat
  • Menggunakan perbelanjaan yang minimum

Banyak program yang kementerian jalankan antaranya adalah 
  • iM4u
  • Bantuan pembinaan semula rumah2 yg terbakar
  • Program penigkatan rondaan keselamatan
  • Dan banyak lagi ..

Jadi jangan lepaskan peluang, sertai segala program yang dijalankan.

Lebih ramai lagi meriahkan =)


Saturday, October 27, 2012

TIPS BELAJAR


1) Sebelum belajar, niat bahawa aku belajar ini kerana Allah S.W.T.
Setiap kali mahu keluar bilik untuk pergi kuliah, sentiasa ingatkan diri, aku menuntut ilmu ni kerana Allah S.W.T. Banyak kelebihan bagi orang yang menuntut ilmu.
Jangan rasa tertekan jika kelas bermula seawal jam lapan pagi dan habisnya pula dalam pukul lima petang. Tetapi fikir bahawa sepanjang proses menuntut ilmu ini, Malaikat akan sentiasa mendoakan kita. Jadi, kita tidak akan rasa terlalu tertekan jika kelas itu tersangatlah lama.
2) Disiplinkan diri.
Setiap kali mahu study, mesti baca satu muka surat al-Quran sebelum bermula waktu study itu. Jadi, pasti kita tidak tinggalkan al-Quran walau sesibuk mana pun kita. Ustazah ada cerita satu kisah yang sangat memberi inspirasi.
Ada seorang budak perempuan di Arab Saudi yang mayatnya tidak hancur, walaupun sudah lebih dua tahun dia meninggal dunia. Ramai yang pelik kerana budak itu masih kecil, dalam umur 15 tahun. Jadi, ada yang pergi pada kedua ibu bapa budak itu dan bertanya, apakah amalan budak perempuan ini.
Ibunya menjawab, saya tidak tahu apa yang istimewa anak saya lakukan, cuma saya tahu dia sangat menjaga al-Quran. Setiap kali sebelum belajar, dia pasti akan baca satu muka surat ayat-ayat al-Quran, memang tidak pernah tinggal. Jadi, budak sekecil ini pun boleh baca satu muka surat setiap kali sebelum belajar, kita yang besar panjang ini mustahil tidak mampu bukan? Orang yang hebat tidak akan memberi alasan, tetapi dia sentiasa cari jalan.
3) Kembalikan caj-caj positif dalam diri supaya tiada ruang untuk Syaitan menghalang kita menuntut ilmu.
Apaila kita rasa tertekan kerana berkali-kali sudah membaca topik tersebut, tetapi tetap tidak faham, dan akhirnya, kita rasaputus asa dan terus tutup buku. Dan yang lebih bahaya, mind setting akan mengatakan topik ini sangat susah dan tidak menarik. Akhirnya, kita tinggalkan terus topik itu hingga akhirnya kelam kabut waktu menjelang peperiksaan.
Jadi, apa kata kita cuba tips daripada 'salafus soleh' terdahulu. Apabila ada sesuatu yang menghalang fokus, mereka pergi perbaharui wudhuk dan solat sunat dua rakaat.Jika kita seperti ini, sekurang-kurangnya dapat perbaharui wudhuk sudah memadai.
4) Utamakan seruan Allah S.W.T.
Part paling penting! Apabila sedang khusyuk study, tiba-tiba azan berkumandang. Berhentilah sebentar untuk menyahut seruan Allah S.W.T. Tidak lama pun solat ini. Jadikan ia sebagai terapi diri selepas penat belajar. Imam Ghazali ada mengatakan bahawa:
"Orang yang menyahut seruan azan dengan serta merta meninggalkan segala urusan untuk menunaikan solat berjema'ah, di akhirat kelak, dia akan dijemput oleh Allah S.W.T dengan penuh lemah-lembut dan menjadi tetamu-Nya."
Jadi, setiap kali rasa berat punggung mahu berhenti study untuk solat, ingat kembal, jika aku mahu dijemput oleh Allah S.W.T di Akhirat kelak, aku perlu utamakan solat dahulu daripada kerja lain. Mana kita tahu bukan, kita lagi rasa mudahapabila belajar selepas selesai solat itu. Inilah namanya berkat. Apabila kita utamakan Allah S.W.T daripada benda lain.
5) Jangan lupa membaca doa dan ambillah wudhuk sebelum mula belajar.

Doa mohon Allah S.W.T memberi kekuatan dalam menuntut ilmu. Apabila kita ada wudhuk ini, kita akan sentiasa ingat bahawa belajar ini adalah satu ibadah yang sangat dituntut dalam Islam dan memudahkan lagi untuk kita terus solat jika sedang belajar, tiba-tiba azan. Kita tidak tahu dengan wudhuk itu, kita belajar lebih berkat.

Sunday, October 14, 2012

Doa Selepas Azan (Rumi)

  • ALLAHUMMA RABBA HAZIHID DA'WATIT-TAMMAH.

  • WASSALATIL QA-IMAH. 

  • A-TI SAIYIDANA MUHAMMADANIL WASILATA WAL-FADHILAH. 

  • WAS-SYARAFA WADDARAJATAL-'ALIATAR RAFI'AH. 

  • WAB'ATH-HUL MAQAMAL MAHMUDAL LAZI WA'AD-TAHU INNAKA LATUKHLIFUL-MI'AD. 

  • RABBIGHFIRLI WALIWALIDAIYA 3X. WARHAMHUMA KAMA RABBAYANI SAGHIRA. 

  • WASALLALLAHU 'ALA SAIYIDINA MUHAMMADIW WA-A-LIHI WASAHBIHI WASALLAM. 

Monday, June 11, 2012

Perjalanan ^_^

Rasa susah dan payah itu seringkali membuatkan kita mahu terus putus asa. Kenapa mesti wujudnya perkataan putus asa ??ermmm
Sebenarnya 2 mind set kita , cuba kalau kita think +ve mesti kita berusaha untuk memperbaiki kesalahan dan cuba untuk berada di atas dan tidak mahu di pandang rendah .. am i right ??ngee

Sehinggakan setiap perkara di hadapan terus ditinggalkan tidak dipedulikan.

Namun, sampai bila kita mahu berputus asa dan tidak mahu berusaha?

Kelak mati menjelma, penyesalan sudah tak ke mana.

so ??

Segala keputusan ada di tangan kita sendiri. 

JUST DO IT 

Kongsi Info

"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah nikmat-Ku kepadamu, dan jika kamu mengingkari nikmat-Ku, maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih" (QS. Ibrahim [14]:7).

Saturday, June 9, 2012

LEPASKAN GERAM

aku mau p KBOX ....
aku mau lepaskan segala yang terbuku d dada aku nie ... berat weiiii

Examination Zone !!

Assalammualaikum semua =)

Semalam berakhirnya paper yang paling KILLER buat aku ma kawan-kawan aku.hahaha
menyesal macam mana pun memang x guna juu kan . bak kata pepatah NASI SUDAH MENJADI BUBUR ceehhh pandai pula aku guna pepatah skg ya .hahahaha

Hint memang di bagi. DR sndri suggst kami jawab cardiovascular ma skeletal muscle . Soalan yang tadi aku tgk lebih senang soalan Endocrine system .aishhhh 
xpa la benda da jadi kan . Aku tau DR mesti tolong punya . DR kn baik.hihi
Study memang la study tp x la full sb banyak keja lagi yang aku kena settle kan . Terutama Pre Camp sehari sebelum paper Anatomy =(
Len lagi tekanan perasaan ..hahaha 

Kalau aku tention , nie la keja aku . Aku suka snap2 .haha 


Nie tym aku ada midterm. Gara2 brain aku x bleh recieve any input jd aku pun snap la sana sini .ngee




Macam ni la kejadiannya kalau aku study Anatomy .hahaha semak abs kan meja aku . tp aku rasa kiut meja aku nie ..kan kan kannnnn =)






Aku paling suka bab yang ini [ Muscular System ]
1st aku rasa susah tp bila benda nie kita buat balik2 , ermmm memang senang. x la jua macam makan kacang yang macam orang cakap 2 , tapi boleh la .. enjoy nie =)

i hope my friend and i got higher mark , even x too higher but its ok if we pass the paper .hihihi 

Tuesday, May 1, 2012

What Should I do ???

Assalamualaikum 




Yaaarhh Ouu to keh ???
x tau mau buat apa nie.. Di tegur takut jadi masalah pula .ermmm 


Sapa suka enviroment yang bersih, silalah angkat tanggan .... Mesti ramai suka tempat yang bersihkan , termasulah aku =)


Apalah gunanya kalau muka jak lawa, penampilan yang memang super duper di titik beratkan tapi kebersihan diri HANCHORRRR , habuk pun tarak =.=


Harap-harap insan sebegini akan di buka kan hati untuk menjadi seorang yang pandai menjaga kebersihan luar dan dalam .. AMIN ...






pS : Please clean up uR stuff before you use it !!! 



Sunday, April 8, 2012

PAGI AHAD =)

Assalamualaikum =)

Pagi ahad yang indah nie aku x tau mau buat apa . Mau buat assignment aku belum ada mood =.= ..
Masi demam nie, 1 keja pun malas mau buat. Bangun2 jak tadi aku tarik2 hingus da. Selesma, gara2 kna hujan kemarin tym p pasar malam. Ntah bila la demam nie mau baik. Memang gni la nie kalau lewat tido. Baru midterm aku study macam mau final exam suda. Sapa suruh x study awal2 kan . Study last minute la katakan. Memang di akui salah sendiri. Mau ubah tapi perangai masih jua macam 2 . Senang d goda syaitan. MIMIe2 ... Ya ALLAH kuatkan lah iman hamba Mu ini 

Saturday, April 7, 2012

Love this song ~





Opick – Rapuh 
detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan
seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup
meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu
maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta
detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu


aku suka yang amat-amat lagu nie
kena di jiwa la orang bilang .hihi
kalau dengar balik-balik lagu nie pun aku x bosan
yang pastinya lirik dia memang power =)

Friday, April 6, 2012

Salam Jumaat

Assalamualaikum ~



Alhamdulillah , td micro teaching berjalan dengan lancar.hihi
thanx my team EMA , WANI N AKMA.
student yang agak nakal tadi , x tau la macam mana nanti yang realiti .hihi
kalau lebih nakal dari yang itu confrm setiap hari menggunakan suara yang kuat.hahaha

Abs jak kelas tadi semua sibuk-sibuk ceta pasal balik kampung. Jeles jua la .hihi
xpa la , x lama lagi bln 6 nie .
Tp td Bella ada bawa naik bukit . x sabar pula rasa nya.hihi
Mau cari-cari pengalaman d tempat orang =)

Esok atau lusa Akma mau bawa aku p rumah kakak angkat dia d KL ..waaaa
Dapatlah aku jalan-jalan =)
Standy by duit .. mau shopping . Shopping2 juga, kena beringat nie . nt x makan aku d asrama .. 

minggu nie aku banyak kuar duit . ada jak yang mau d bayar . Hampeh  .. Nie senarainya :

~ buku pendidikan luar = RM 42
~ camping pendidikan luar = RM 50
~ sticker barang elektrik kolej = RM 25
~ belanjaa = RM 50

 TOTAL = RM 167 

ckit-ckit mau duit .. Mau jimat , makan maggie aku x dpt , aku mesti sakit perut kalau makan maggie. Harap-haraplah JPN 2 approve permohonana aku , Zakat pun sama. Kalau salah satu d approve , Syukur lah =)
cover untuk bayar yuran jak .hihi 

Thursday, March 22, 2012

L.O.V.E !!




Kalau bercinta ♥, 

jangan berkepit macam belangkas ♥, 

hantar surat berbelas-belas ♥, 

SMS berbalas-balas ♥, 

masa dating sebelah tandas ♥, 

berpeluk-peluk dalam bas ♥, 

asyik menjeling dalam kelas ♥, 

minum air perghh kongsi segelas ♥.






Bila ada konflik ♥, 




haa mula la nak frust ♥, 

nak tunai solat pun malas ♥, 

tak dapat tumpu study dalam kelas ♥, 

waktu result nak keluar tahu pulak cemas ♥, 

takut ♥.. exam tak pass ♥, 

tup2 awek sendiri kena kebas ♥, 

kesian ♥.. melepas ♥.








So ♥, 

jadilah couple yang ada class ♥, 

berdating ikut lunas ♥, 

bergaul ada batas ♥, 

jaga maruah dengan tegas ♥, 

syariah dijaga dengan jelas ♥, 

tutur kata sentiasa beralas ♥, 

kalaulah cinta yang dihulur ikhlas ♥, 

janganlah bimbang ♥, 

cintamu pasti berbalas ♥.






♥ cinta bukan pada c0uple..

♥ cinta bukan pada I ♥ U..

♥ cinta tidak terletak pada I MISS U..

♥ itu semuanya cinta nafsu..

♥ cinta suci itu akan terucap saat lafaz ijab qabul

dilafazkan..

♥ ketika itulah tujuan cinta menjadi kerana Allah..





♥ satukanlah cinta kerana Allah ♥